Op vakantie naar het buitenland met een elektrische auto

Augustus 2, 2021

Op vakantie naar het buitenland met een elektrische auto

 

Met de elektrische auto op vakantie naar het buitenland, is dat een beetje te doen? Zeker! Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa vind je steeds gemakkelijker een laadpaal. Let wel, een goede voorbereiding loont. Wij geven je 13 tips.

1. Plan je route van laadpaal naar laadpaal

Check van tevoren welke laadpunten er langs je route liggen. Bijvoorbeeld via abetterrouteplanner. Kijk voor vertrek waar je met jouw laadpas kan laden. Zo voorkom je dat je bij een laadpaal staat die jouw laadpas niet accepteert.

Helaas kunnen de meeste navigatiesystemen nog geen dynamische route berekenen, waarbij rekening wordt gehouden met minimaal 175 kW-laders, een bepaald merk en ook nog eens de route. Daarom is het verstandig om je route van laadpaal naar laadpaal uit te stippelen.

2. Laden bij een Tesla Supercharger? Koppel een betaalmiddel aan je account

Rijd je een Tesla? Dan kun je via de Tesla-app laden bij de Superchargers van Tesla. Je dient hiervoor een creditcard of je Athlon Mobility Card te koppelen in je Tesla-account. Log hiervoor in met jouw Tesla-account. Ga naar de sectie ‘Betalingen‘, klik op ‘Manage creditcard’ en koppel de gewenste kaart.

3. Kies voor snelladers van minimaal 50kW

Kies onderweg altijd voor een snellader van minimaal 50 kW. Of beter nog, als je auto sneller kan laden, een 175 kW of 350 kW-lader. Je kunt dit selecteren in de app van je laadpas.

4. Download een paar handige apps

Download voor vertrek alvast een aantal apps, met deze zit je goed: MiloNewMotion en Fastned. Het kan namelijk gebeuren dat je laadtag niet goed werkt, maar dat je wél via de app een laadsessie kan starten. Sommige apps laten alleen laadpalen zien van één merk. Handig dus om verschillende apps te downloaden, dan weet je zeker dat je alle laadpalen kan vinden.

5. Check de instellingen van de navigatie

Weet jij welke instellingen aanstaan in je navigatie? Heb je bijvoorbeeld ingesteld dat je wilt laden als je 10% accu over hebt? Pas dit zo nodig aan. Dan weet je waarom je navigatie een bepaalde route en laadstops voorstelt.

6. Houd een constante snelheid aan van 110 km/uur

Probeer zo min mogelijk te accelereren en te remmen, maar houd een constante snelheid aan. Zo optimaliseer je het bereik van de batterij. Wij adviseren een snelheid rond de 110 kilometer per uur, zo kan je vlot met het verkeer meerijden. Vrachtwagens inhalen lukt dan ook prima.

7. Wacht niet tot het laatste moment met laden

Houd voldoende marge in de restcapaciteit van de accu, minstens 5% tot 10%. Wacht niet met het zoeken naar een laadpaal totdat de batterij écht bijna leeg is. Die ene laadpaal die vrij is volgens de app kan zo weer bezet zijn. Of niet goed werken. Bespaar jezelf een hoop stress en laad even bij wanneer het kan, niet wanneer het moet.

8. Ga slim om met je energieverbruik

Naast jouw rijgedrag zijn er andere factoren die het energieverbruik, en dus je actieradius, beïnvloeden. Zo gebruikt de airco aardig wat energie, waardoor je bereik al snel lager uitvalt. Is het (bij koud weer) mogelijk om je elektrische auto voor te verwarmen tijdens het laden? Doe dit dan, zo bespaar je weer energie zodra je vertrekt.

9. Check tijdens het laden de voortgang

Houd tijdens het laden de voortgang in de gaten, bijvoorbeeld via de app van jouw auto. Soms gaat het sneller dan je denkt en kan je eerder weer op pad. Klaar met laden? Haal je auto dan weg. Wees geen ‘laadpaalklever’.

10. Check de verkeersborden voor snelladers

In het buitenland staan snelladers vaak aangegeven op de verkeersborden. Wel zo handig!

11. Betrek de bijrijder bij de voorbereiding

Ga je samen met iemand op stap? Vaak zit je een stuk relaxter achter het stuur met een actieve bijrijder die ook goed voorbereid is op de reis. Betrek de bijrijder dus bij de voorbereiding.

12. Reis op slimme reisdagen

Kies voor slimme reisdagen als dit mogelijk is. Vertrek bijvoorbeeld op een zondag in plaats van een zaterdag. Dan is het vaak een stuk rustiger op de weg en dus ook bij de laadpalen.

13. Check het reisadvies en je reisverzekering

Check voor vertrek het reisadvies voor je vakantiebestemming én alle landen waar je doorheen reist. Kijk dit ook na tijdens je vakantie, het reisadvies kan regelmatig per gebied worden aangepast. 

AURiX maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies