Op vakantie met de elektrische auto

Juni 26, 2023

Met de elektrische auto op vakantie? Ja dat kan! Met de juiste auto én voorbereiding kun je onbezorgd kilometers maken.

Het laadnetwerk in Europa groeit razendsnel. Wij hebben in Nederland de hoogste concentratie aan oplaadpunten maar in het buitenland kunnen laadpalen schaarser zijn. Tesla heeft in een groot deel van Europa een eigen netwerk van zowel snelladers als gewone laadpalen langs doorgaande wegen bij populaire bestemmingen staan en een groot deel van deze snelladers is ook toegankelijk voor elektrische auto’s van andere merken. Plan voor vertrek je route met laadstops. Je kan hiervoor een online routeplanner voor elektrische auto’s gebruiken. Niet alleen onderweg maar ook op je bestemming is het handig om te weten hoeveel laadpunten er in de omgeving van je accommodatie zijn. Door het downloaden van de app van je laadpas kun je zien waar je kan laden en wat het laadtarief is.

In het buitenland is opladen vaak duurder dan in Nederland en zijn de verschillen groter. De laadtarieven kunnen verschillen per laadpaal. Ook zijn er laadpalen met een tijdtarief, je betaalt dan niet alleen voor het aantal geladen kWh, maar ook per minuut. Check het laadtarief daarom altijd eerst in de app van je laadpas. Niet alle laadpassen zijn in het buitenland te gebruiken. Controleer vooraf of jouw laadpas een buitenlanddekking heeft. Het is verstandig om een extra pasje mee te nemen van een internationale aanbieder voor het geval je een uitzondering tegenkomt. Doet je laadpas het dan toch een keertje niet? Dan kan je vaak laden en betalen via de app. Neem voor de zekerheid altijd je creditcard mee.

Type 2-stekker (ook wel Mennekes-stekker genoemd) is in een groot deel van Europa standaard. In Frankrijk en Italie was de Type 3-stekker enige tijd standaard en het kan dus ook zo zijn dat je deze onderweg nog tegenkomt. Het kan handig zijn een Type 3- laadkabel voor je auto aan te schaffen als je naar een van deze landen op vakantie gaat.

AURiX maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies